Hidratarea tenului – importanta hidratarii pielii si sfaturi de ingrijire in functie de tipul de ten

Atat pentru barbati, cat si pentru femei este importanta grija fata de aspectul estetic. Ingrijirea zilnica a pielii este esentiala pentru ca tenul tau sa fie sanatos si sa arate bine. Sunt mai multi factori care influenteaza tenul, iar printre acestia se numara stilul de viata, temperatura de afara, intemperiile si radiatiile UV. Din acest punct de vedere, este important sa iti protejezi pielea de factorii externi pentru a nu ii lasa sa o afecteze. Hidratarea optima a tenului este un pas esential din orice rutina de ingrijire, indiferent daca ai tenul uscat, gras sau mixt. Afla in acest articol de ce este important sa iti hidratezi in mod optim pielea si cum sa faci acest lucru corect.







Cuprins:

  1.Hidratarea tenului – de ce este atat de importanta?

   2.Hidratarea corecta a tenului – cum iti dai seama cand ai nevoie de o rutina speciala?

   3.Hidratarea tenului acasa – cum sa-ti hidratezi tenul in functie de tipul acestuia

3.1. Hidratarea tenului gras

3.2. Hidratarea tenului uscat

3.3. Hidratarea corecta a tenului mixt

4.Hidratarea tenului in sezonul rece - sfaturi pentru mentinerea sanatatii pielii

 

1.   Hidratarea tenului – de ce este atat de importanta?

1. Hidratarea tenului - ingrijirea tenului, ten deshidratat, importanta hidratarii

Cu siguranta te-ai confruntat cel putin o data cu senzatia de piele uscata, care pare ca te strange. Oricine poate ajunge sa aiba tenul deshidratat daca nu il ingrijeste zilnic. Iarna, in mod special, poate aparea senzatia de ten uscat, deoarece pielea este supusa la factori externi dificil de suportat, iar daca nu este ajutata cu produsele de hidratare potrivite, efectele nu vor intarzia sa isi faca simtita prezenta. In timp, factorii externi incep sa degradeze bariera de protectie a pielii, ducand la probleme precum exces de sebum, aparitia ridurilor, descuamari sau aspect tern. Aceasta bariera poate fi mentinuta in stare optima printr-o rutina de ingrijire corecta, adaptata la nevoile tenului tau. Aceasta implica curatarea tenului, hidratarea lui si aplicarea SPF-ului in timpul zilei, inclusiv iarna. Iata de ce este atat de important sa iti hidratezi tenul:

Pentru mentinerea unui aspect placut al tenului este esential sa il hidratezi. Un ten deshidratat capata un aspect tern, imbatranit si obosit. Mai mult decat atat, in timp pot aparea zone foarte uscate pe piele, cu cojite care nu au deloc un aspect placut si pot cauza mancarime. De asemenea, machiajul nu se aseaza bine pe un ten deshidratat. Orice profesionist se va asigura ca tenul tau este bine hidratat inainte de a aplica orice produs de machiaj.

Pentru sanatatea pielii tale ai nevoie de o rutina corecta de ingrijire. Factorii care contribuie la deteriorarea barierii de protectie a pielii si aparitia problemelor dermatologice sunt: temperaturile scazute, radiatiile uv, dusurile fierbinti, vantul puternic, aerul uscat, diverse sapunuri/geluri de curatare care usuca pielea si stilul de viata nesanatos. Pielea ta are nevoie de ajutor zilnic pentru a face fata tuturor acestor probleme.


2.  Hidratarea corecta a tenului – cum iti dai seama cand ai nevoie de o rutina speciala?

Cum iti dai seama ca tenul tau este deshidratat? In primul rand, daca nu ai folosit pana acum o crema hidratanta si nu ai un ritual de ingrijire al pielii, cel mai probabil tenul tau se confrunta cu un anumit nivel de deshidratare. In timp, un ten care nu primeste atentia meritata ajunge sa sufere. Daca insa folosesti deja produse de ingrijire, dar nu esti multumita de aspectul tenului tau, trebuie sa stii care sunt semnele deshidratarii. Aceasta conditie a tenului poate sa apara daca nu folosesti produsele adecvate tipului tau de ten. Asadar, daca tu ai un ten uscat si utilizezi produse de ingrijire si/sau make-up pentru ten gras, acest lucru ii va dauna. Fiecare tip de ten are nevoi diferite, iar produsele care functioneaza la o persoana nu este obligatoriu sa functioneze si la altcineva.

Tenul deshidratat nu este acelasi lucru cu tenul uscat, desi semnele pot fi asemanatoare. In timp ce tenul uscat este un tip de ten de sine statator, tenul deshidratat este o conditie care poate fi prezenta la oricare dintre tipurile de ten. Asadar, poate exista un ten uscat care implicit este si deshidratat, ten gras deshidratat sau asfixic, ten normal deshidratat si ten mixt deshidratat. 

Deshidratarea apare in urma a mai multi factori pe care i-am mentionat anterior. Aceasta conditie se manifesta prin crearea unui aspect tern, piele usor cenusie cu impuritati, cresterea productiei de sebum, descuamari si evidentierea ridurilor. Dupa ce iti cureti tenul, asteapta aproximativ 2-3 ore si observa-l cu atentie in oglinda. Daca ai senzatia ca pielea te strange, iar aceasta are un aspect obosit, inseamna ca te confrunti cu deshidratarea.

Un ten hidratat arata foarte bine, este elastic, stralucitor si nu prezinta atat de multe imperfectiuni. Prin refacerea barierii de protectie a pielii, creste productia de colagen, iar pielea capata un aspect mai fresh, de invidiat. Ridurile sunt mai putin evidente si pot fi chiar prevenite printr-o buna hidratare a tenului. In cazul tenului gras, scade productia de sebum, iar impuritatile nu se mai aduna in pori, scapandu-te astfel de culoarea cenusie a tenului.

 

3.  Hidratarea tenului acasa – cum sa-ti hidratezi tenul in functie de tipul acestuia

Formarea unei rutine corecte de ingrijire a tenului poate fi dificila. In primul rand, este necesar ca aceasta sa tina cont de tipul de ten. Toate produsele au pe eticheta mentionat tipul de ten pentru care se adreseaza. Folosirea produselor nepotrivite poate inrautati aspectul pielii tale. Apoi, exista extrem de multe creme pentru fata, masti si uleiuri in comert. Va fi necesar sa testezi mai multe variante pentru a vedea care ti se potriveste. Alege produse recomandate persoane avizate si vezi daca pielea ta se impaca bine cu acestea. Descopera in randurile ce urmeaza cum sa-ti hidratezi tenul in functie de tipul acestuia:

3.1 Hidratarea tenului gras

3. Hidratarea tenului - ingrijirea tenului, crema hidratanta, rutina de ingrijire

Tenul gras este de doua tipuri - ten gras uleios si ten gras asfixic. Daca te confrunti cu un ten gras, cu siguranta iti doresti un aspect cat mai mat, ceea ce te poate face sa stai departe de orice produs de hidratare care face tenul sa luceasca. Insa, trebuie sa stii ca daca nu folosesti produse speciale de hidratare, situatia tenului tau se va inrautati. Fiind deshidratat, acesta va incerca sa compenseze lipsa apei prin cresterea productiei de sebum. Poti ajunge astfel sa ai ten gras asfixic. Acesta se caracterizeaza prin asfixie cutanata, pielea nu mai poate sa respire iar porii sunt incarcati, tenul prezinta comedoame si poate avea aspect de coaja de portocala.

Tenul gras are nevoie de hidratare, insa pentru a nu accentua aspectul uleios, trebuie sa utilizezi produsele potrivite. Alege o crema hidratanta lejera care sa nu fie pe baza de ulei. Aceasta trebuie sa se absoarba repede in piele. Acidul hialuronic este un ingredient foarte bun care ajuta la hidratarea tenului. Acesta este o molecula care retine foarte multa apa, mai exact de 1000 de ori greutatea sa. 

Tenul gras este predispus la probleme dermatologice cum este acneea. Intotdeauna tratamentele pentru acnee vor fi insotite de o buna crema hidratanta, deoarece acestea au tendinta sa usuce pielea. Daca utilizezi produse pe baza de acid salicilic, retinol sau niacinamide, nu trebuie sa sari peste pasul de hidratare a tenului. In plus, ai mare grija ca produsele de ingrijire si make-up pe care le folosesti sa fie noncomedogenice, pentru a nu inrautati situatia tenului tau si a-l transforma in ten gras asfixic.

 

3.2. Hidratarea tenului uscat

Tenul uscat are nevoie de o hidratare puternica. Acesta ofera senzatia de piele aspra, cu aspect tern si care se descuameaza. Adesea, tenul uscat se caracterizeaza si prin senzatia de mancarime. Daca iti hidratezi pielea corespunzator, poti diminua senzatia deranjanta si aspectul inestetic, iar machiajul se poate aseza mai frumos pe ten. 

In acest sens, ai nevoie de o rutina completa si corecta de ingrijire, formata din: gel de curatare hidratant, serum de hidratare, crema de fata, crema pentru ochi si spf. Seara este necesar sa iti cureti din nou tenul, sa aplici crema hidratanta si un ulei special. In cazul tenului uscat, poti folosi cu incredere produse pe baza de uleiuri. O data sau de doua ori pe saptamana, pentru a oferi pielii un boost de hidratare, poti aplica o masca special destinata tenului uscat. In cazul in care vrei sa faci o exfoliere pentru a scapa de celulele moarte si cojite, ai mare grija ca aceasta sa fie blanda si urmata de produse intens hidratante. Produsele pe care le alegi pot fi pe baza de glucoza, pentru a aduce aportul necesar de apa in piele, iar pentru a o retine trebuie sa aplici un produs pe baza de ulei.

 

3.3. Hidratarea corecta a tenului mixt

Tenul mixt se remarca prin faptul ca este o combinatie a celor doua tipuri de ten, cel uscat si cel gras, ceea ce face ingrijirea pielii putin mai dificila. In cazul unui ten mixt, zona T a fetei, mai exact fruntea, nasul si barbia, prezinta exces de sebum, iar restul fetei este uscata sau normala. 

Asadar, sunt doua zone cu nevoi diferite. Este important sa asiguri o buna hidratare, pentru ca in mod sigur tenul mixt, ca oricare altul, are nevoie de asta. O ingrijire eficienta implica folosirea mai multor tipuri de produse. De exemplu, in cazul zonei T, este recomandat sa se utilizeze o crema lejera pe baza de apa, iar in restul fetei o crema mai grasa. Daca ti se pare prea complicat sa faci acest lucru, poti opta pentru produse mai lejere, in special vara, insa vei avea nevoie de o rutina cu mai multi pasi. Foloseste seruri si fiole pentru o hidratare eficienta. Daca urmeaza sa porti machiaj, poti aplica in zona T o baza matifianta pentru a tine sub control excesul de sebum. In sezonul rece, va fi necesar sa optezi pentru creme mai grase, care sa faca fata frigului, aerului uscat si precipitatiilor.

 

4. Hidratarea tenului in sezonul rece - sfaturi pentru mentinerea sanatatii pielii

Iarna, mai presus decat in orice alt anotimp, tenul este supus la agresiuni, precum aer uscat, vant puternic, frig, zapada etc. Toate acestea pot duce la deshidratare, iar de aceea trebuie sa adaptezi rutina de ingrijire a tenului pentru acest anotimp. Daca vara preferi sa utilizezi o crema mai lejera pentru a evita excesul de sebum sau transpiratia, iarna trebuie sa asiguri o buna bariera de protectie pielii. De obicei, in acest sezon vei folosi o crema mai grasa, puternic emolienta, care sa asigure nivelul de hidratare optim pe tot parcursul zilei. 

Pentru un plus de hidratare, poti adauga in rutina de ingrijire un serum pe care sa il aplici inainte de crema. In cadrul rutinei de seara, exista uleiuri cosmetice potrivite pentru a hidrata profund tenul, iar acestea se utilizeaza dupa crema hidratanta. O data pe saptamana, pielea ta are nevoie de o exfoliere urmata de o masca hidratanta. De asemenea, iarna, nu doar pielea de la nivelului tenului este predispusa uscarii si deshidratarii. Utilizeaza crema de corp dupa fiecare spalare, iar pe timpul zilei aplica o crema de maini hidratanta.

4. Hidratarea tenului - ingrijirea tenului iarna, rutina de ingrijire, ten deshidratat

Nu in ultimul rand, este important sa retii faptul ca pielea poate fi hidratata si din interior, nu doar cu ajutorul cremelor sau uleiurilor. Pe timpul iernii, poti ajuta pielea prin consumul alimentelor bogate in acizi grasi esentiali. Omega 3 se gaseste in peste, in semintele de chia, avocado, uleiuri vegetale crude sau in nuci si ajuta foarte mult in mentinerea sanatatii organismului si a pielii. Este important, de asemenea, sa consumi minimum 2 litri de apa pe zi. Un stil de viata sanatos se va reflecta si in aspectul tenului tau. 

In concluzie, hidratarea tenului este deosebit de importanta, atat pentru mentinerea sanatatii pielii, cat si a unui aspect placut, tanar si plin de viata. Indiferent de tipul tau de ten, daca iti doresti sa te simti si sa arati bine, este momentul sa iti formezi o rutina de ingrijire adecvata. Urmeaza sfaturile de mai sus si nu uita ca hidratarea vine atat din interior, cat si din exterior. Testeaza diverse produse pana cand il vei descoperi pe cel care ti se potriveste, iar atunci cand te confrunti cu probleme, apeleaza cu incredere la medicul dermatolog.

Sursa foto: unsplash.com.

 

Comentarii