Igiena si valabilitatea produselor de machiaj

Produsele de machiaj au o anumită perioadă de valabilitate, iar respectarea acesteia este importantă pentru a evita eventualele probleme de sănătate sau iritații ale pielii. Igiena joacă și ea un rol important, aceasta aplicată corespunzător aduce protecție suplimentară și în anumite situații prelungește viața produselor de makeup! Află în acest articol care este perioada estimată de valabilitate și câteva modalități prin care poți avea grijă de produsele tale preferate, dar și de sănătatea pielii tale!


Valabilitatea

Indiferent de estimările și sfaturile pe care le auzi de la prieteni, cunoștințe, influenceri sau le citești în online, este mereu important, mai întâi de toate, să iei în considerare ambalajul produsului și mențiunea de valabilitate notată de producătorul produsului!

Arată ca în imaginea atașată și se referă la numărul de luni în care produsul este valabil după desigilarea acestuia!


Fond de ten și corector: Aproximativ 6-12 luni până la 2 ani. Fondurile de ten lichide sau cremoase au o valabilitate mai scurtă (6-12 luni), în timp ce cele sub formă de pudră se mențin mai mult(12-24 luni).

Pudră pentru față și pudră bronzantă: Pudrele au o durată de viață mai lungă, în general, între 1 și 3 ani. Perioada poate fi prelungită până la 5 ani printr-o depozitare corespunzătoare și prin dezinfectarea periodică a produsului!

Blush și iluminator: Aproximativ 1-2 ani. Acest termen poate varia în funcție de textura produsului. În cazul produselor lichide/cremoase vorbim de o valabilitate de până într-un an, iar la cele pudră, la fel ca în situația de mai sus, putem prelungi viața până la 5 ani!

Pensulele de machiaj: Cu o îngrijire adecvată și curățare regulată, acestea pot dura ani de zile. Spală-le și dezinfectează-le regulat pentru a preveni acumularea de bacterii.

Fardul de pleoape: Până la maxim 5 ani în cazul fardurilor prăfoase, cu dezinfectare periodică

Rujurile: Aproximativ 6-24 luni, în funcție de modul de depozitare, dar și de mențiunea de pe ambalaj a producătorului

Creioanele de ochi și de buze: Între 1 și 2 ani. Dacă observi că textura se schimbă sau mirosul devine neobișnuit, ar trebui să le arunci!

Mascara: Aceasta are o valabilitate mai scurtă, de aproximativ 3-6 luni. Mascara are tendința de a se usca și poate deveni un mediu propice pentru bacterii.

Produsele lichide pentru buze și ochi (gloss, eyeliner lichid): Acestea au o durată de viață mai scurtă, de aproximativ 6-12 luni.

Produse pentru sprâncene (pudră, gel, creion): Între 1 și 2 ani.

Produse pentru unghii (oje, lacuri de unghii): Aproximativ 1-2 ani. Aici, valabilitatea poate fi influențată de modul în care este depozitat produsul (temperaturi ridicate pot deteriora compoziția chimică a ojei).


Igiena

Igiena produselor de makeup este esențială pentru a preveni infecțiile, iritațiile și alte probleme ale pielii. Iată câteva sfaturi importante pentru a menține produsele tale de makeup curate și sigure:

Spală-ți mâinile: Începe mereu cu mâinile curate. Igiena personală este primul pas către o aplicare a makeup-ului fără probleme.

Curățarea burețeilor și pensulelor: Burețeii și pensulele de makeup pot deveni un mediu propice pentru bacterii dacă nu sunt spălate. Curăță în mod regulat cu apă călduță și săpun delicat. Există și soluții speciale de curățare pentru bureții și pensule de makeup, dar chiar și un săpun lichid de mâini, poate unul antibacterial va face o treabă excelentă!

Depozitarea corectă: Păstrează produsele într-un loc uscat și răcoros, departe de lumina directă a soarelui și de umezeală excesivă. Evită păstrarea lor în baie, unde umiditatea poate deteriora produsele.

Curățarea regulată: Curăță recipiente, capace și ambalaje cu un servețel sau o cotonetă înmuiată în alcool isopropilic. Acest lucru va ajuta la eliminarea bacteriilor și a impurităților de la suprafața recipientelor.

Pune alcool isopropilic într-un recipient cu pulverizator și pulverizează periodic peste produsele tip pudră! Astfel elimini eventualele bacterii și poți prelungi durata de viață a produselor de machiaj!

Evitarea împărțirii produselor: Nu împărți produsele tale de makeup cu alte persoane. Acest lucru poate duce la transmiterea bacteriilor și a altor microorganisme. Nu uita că makeup artiștii au produse pe care le folosesc în mod strategic - folosesc periuțe de mascara de unică folosință sau aplicatoare speciale pe care le curăță după fiecare persoană, folosesc palete de mixare pentru orice produs cremos și dezinfectează produsele pudră după fiecare clientă! Dar când vorbim despre produsele tale personale, sunt ale tale, nu le împărți!

Spălarea feței înainte de aplicare: O față curată oferă o bază mai bună pentru aplicarea makeup-ului. Folosește un demachiant sau o loțiune de curățare pentru a îndepărta impuritățile de pe piele.

Evitarea utilizării produselor pe pielea iritată sau afectată: Dacă ai leziuni, iritații sau infecții cutanate, este indicat să eviți aplicarea produselor de makeup până când pielea se vindecă complet.

Igiena buzelor și a ochilor: Dacă folosești pensule pentru buze sau ochi, asigură-te că le cureți și le dezinfectezi regulat. Aceste zone sunt mai sensibile la infecții.

Este important să ții cont de aceste estimări, însă unele semne evidente pot indica faptul că un produs de machiaj nu mai este sigur de folosit, cum ar fi modificarea culorii, texturii sau mirosului. Dacă observi astfel de schimbări, este mai bine să nu mai folosești acel produs. De asemenea, evită să împrumuți produsele tale de machiaj altora pentru a preveni transmiterea bacteriilor. 


Comentarii